Superieure talenten uit Italië: en keizer, architect, schilder en stoffenontwerper

Docent: kunsthistorica en journaliste Gerda J. van Ham

Voorjaar 2020 start een nieuwe serie van 4 lezingen. Er is een grote groep vaste deelnemers, maar nieuwe deelnemers zijn welkom. Aanmelden: zie de informatie onderaan deze pagina.
De cursus is steeds op donderdagmiddag vanaf 13.30 uur en start op 27 februari.

27 februari: Keizer Hadrianus (76 n. Chr. – 138 n. Chr.)
Keizer Hadrianus en zijn imposante residentie in Tivoli waar hij honderden gasten kon ontvangen, terwijl de bedienden onzichtbaar door de catacomben slopen. Hij staat bekend om zijn megalomane veroveringsdrift en zijn liefde voor de schone jongeling Antinoüs. Hij reisde voortdurend door zijn uitgestrekte keizerrijk en herbouwde het Pantheon in Rome naar Grieks voorbeeld.

Zijn leven werd veelvuldig beschreven o.a. door Marquerite Yourcenar en blijft intrigerend.

5 maart: Andrea Palladio (1508 – 1580)
Andrea Palladio, voor architecten een grote held die villa’s bouwden zoals de villa Rotonda (villa Suburbana) in Vicenza die aan vier zijden hetzelfde front heeft. Veel villa’s liggen aan de Brenta en zijn gebouwd voor de adel, terwijl zij ook hun vesting moesten verdedigen en de opbrengsten van het land opsloegen. Sommige villa’s zijn nog te bezichtigen, evenals enkele kerken in Venetië, zoals St. Giorgio Maggiore en Il Redentore. Evenals zijn legendarische houten ingenieuze Theatro Olympico in Vicenza waar de zangeres Cecilia Bartoli nog vaak optreedt.

12 maart: Bronzino (1503-1572)
Hij staat bekend als een Italiaanse Manierist, een gracieuze schilder die in zijn portretten af en toe over the top ging met zijn kussende Venus en Cupido.

Zijn beroemde Eleonora di Toledo en haar zoontje Giovanni uit de Uffizi in Florence behoort tot de canon van de kunstgeschiedenis. Wie portretteerde hij nog meer? En wat is er over zijn leven bekend?

19 maart: Mariano Fortuny (1871-1949)
Mariano Fortuny bewoonde met zijn Franse vrouw een palazzo waar hij samen met haar en tientallen ontwerpers werkten aan hun ambachtelijke dessins die gedragen werden door vrouwen en mannen tot in Amerika.
Stoffen die inmiddels 400 euro de strekkende meter kosten, maar nog steeds paleizen en kastelen sieren. Evenals zijn bekende vader schilderde en etste hij niet onverdienstelijk. Ook verwierf hij patenten op het terrein van theaterontwerpen, licht, mis-en-scene en fotografische procedés.

Informatie en aanmelden (bij docente)

Aanmelden rechtstreeks bij docent: Klik hier om een email te sturen
Vermeld uw Naam/Adres/Woonplaats en een telefoonnummer.

Gerda van Ham, tel. 020- 620 1943 /  06-12 31 14 48
Email: gjvanham@hetnet.nl

Dag en tijd: donderdag van 13.30 – 15.30 uur
Aantal lessen: 4
Data: 27 februari en 5, 12 en 19 maart
Kosten: € 70,-
Startdatum: 27 februari
Bijzonderheden:  Betaling cursusgeld (uiterlijk 21 februari): maak na uw aanmelding het bedrag over op bankrekening NL06 INGB 0004 475783 tnv Gerda J. van Ham te Amsterdam onder vermelding van uw naam en “cursus Blinkerd-Schoorl voorjaar 2020”.
Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van de cursusbijdrage. U krijgt hiervan een bevestiging.  Restitutie bij verhindering van het bijwonen van de lessen, is niet mogelijk.


Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/deblinkerd/domains/deblinkerdschoorl.nl/public_html/wp-content/plugins/vani-back-button/vani-back-button.php on line 66

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/deblinkerd/domains/deblinkerdschoorl.nl/public_html/wp-content/plugins/vani-back-button/vani-back-button.php on line 72
Terug