Kunstgeschiedenis: de wereld binnen handbereik

Docent: kunsthistorica en journaliste Gerda J. van Ham

Gerda van Ham komt ook dit najaar weer terug met een nieuwe serie lezingen. Alle onderwerpen hebben te maken met ‘reizen en verkenningen’ van oude en nieuwe werelden. Dit keer dus een gevarieerd gezelschap: pronkzieke gouverneurs in Batavia, een kosmopolitische tsarina, een Franse schilder die onder protectoraat als eerste naar Marokko reist, een adellijke fotografe die verslaafd raakt aan Egypte en een kunsthandelaar die zijn geluk beproeft in Parijs maar moet vluchten voor de nazi’s en zijn verdere leven vanuit New York werkt. Allen dapper, voortvarend en energiek, maar vooral  nieuwsgierig naar het onbekende en exotische.

De volgende onderwerpen worden besproken en toegelicht met een fraaie powerpoint-presentatie.

31 oktober: De VOC,  de Verenigde Oost Indische Compagnie (1602-1800), luxe en weelde in Azië, pronkstukken van vakmanschap en exotisme.

7 november: Catharina de Grote (1729-1796), legendarische tsarina met ongebreidelde zucht naar kennis, macht en weelde.

 14 november: Eugène Delacroix ( 1798-1863) reist als eerste schilder naar Marokko en ziet haremvrouwen, pasja’s op paarden met zwaarden en een ongerepte natuur. Hij maakt er gloedvolle tekeningen en schilderijen. 

21 november: Alexandrine Tinne (1835-1869), reis naar het noodlot.  Nederlandse adellijke ontdekkingsreiziger en fotografe die als eerste Westerse vrouw in 1862-63 doordringt in Centraal Afrika.

28 november: Paul Rosenberg (1881-1959), kunsthandelaar in goede en slechte tijden.  Rosenberg ontdekte de ambitieuze Picasso en moet zijn beroemde kunsthandel 21, Rue la Boëtie afstaan aan de nazi’s. Zijn beroemde kleindochter Anne Sinclair (ex vrouw DSK) schreef een boek over hem.

Op de laatste bijeenkomst volgt een gezellige borrel als afsluiting.

Mocht u nog vrienden of bekenden kennen die mogelijk geïnteresseerd zijn in deze nieuwe cursus, schroom niet om hen daarop te attenderen. Er is nog voldoende plaats.

Informatie en aanmelden (bij docente)

Aanmelden rechtstreeks bij docent: Klik hier om een email te sturen
Vermeld uw Naam/Adres/Woonplaats en een telefoonnummer.

Gerda van Ham, tel. 020- 620 1943 /  06-12 31 14 48
Email: gjvanham@hetnet.nl

Dag en tijd: donderdag van 13.30 – 15.30 uur
Aantal lessen: 5
Data: 31 oktober, 7, 14, 21 en 28 november
Kosten: € 87,50
Startdatum: 31 oktober
Bijzonderheden:  Betaling cursusgeld: maak na uw aanmelding het bedrag over op bankrekening NL06 INGB 0004 475783 tnv Gerda J. van Ham te Amsterdam ovv uw naam en cursus Blinkerd-Schoorl.
Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van de cursusbijdrage. U krijgt hiervan een bevestiging.  Restitutie bij verhindering van het bijwonen van de lessen, is niet mogelijk.


Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/deblinkerd/domains/deblinkerdschoorl.nl/public_html/wp-content/plugins/vani-back-button/vani-back-button.php on line 66

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in /home/deblinkerd/domains/deblinkerdschoorl.nl/public_html/wp-content/plugins/vani-back-button/vani-back-button.php on line 72
Terug